Mixed Feelings
Line Lyhne
24.9.2022 – 16.10.2022

Fotos af Brian KureMixed Feelings
Line Lyhne
24.9.2022 – 16.10.2022* English version here *

I 1966 designede den danske ingeniør Finn Hendil det Phillips PM5544 tv-prøvebillede, der i de næste fyrre år blev vist i store dele af verden, hver gang en lokal tv-kanal mistede signal. Med sine afgrænsede rektangulære farvefelter fremkalder prøvebilledet en stærk nostalgi hos dem, der er gamle nok til at have oplevet flow-tv’ets imaginære magt – og i dag står det tilbage som et simpelt men helt ikonisk design. Kontrastfyldte farver, geometriske former, repetitive kompositioner; billedets elementer indprenter sig i vores hjerne som abstrakte men samtidigt dragende. Og måske det lige præcis er tiltrækning opstår – i spændingsfeltet mellem det genkendelige, og dét vi ikke kan identificere.

Line Lyhnes mosaikker, der hænger på væggene i SOL, er bygget op af dekorativ flisebelægning af den slags, man finder i hjemlige omgivelser: glas, sten og keramikstykker, der hver dag klæbes op og rives ned fra køkkener og badeværelser, hele verden rundt. I Lyhnes værker får de masseproducerede standardfliser dog et andet liv: taget ud af deres kontekst og indsat som fragmenter i en malerisk komposition (med en lang kunsthistorisk tradition at læne sig op ad) bliver fliserne fra byggemarkedet i stedet et kunstnerisk materiale, der stiller spørgsmålstegn ved selve kunstens bestående. Mosaikkerne placerer sig i et felt mellem abstrakt maleri og figurativt håndværk, som i lag på lag skaber en passage til alternative, forestillede verdener.

Med en kærlig hilsen til forskellige håndværkstraditioner, blander ready-mades og industrielt design sig i det skulpturelle værk, stretched out between the days. Værket består af en håndfuld stole, stablet på række i midten af udstillingsrummet. På stolesæderne ligger objekter pustede i glas – aflange, som surreelle, gennemsigtige natskyggefrugter. Imellem dem kravler metalstænger rundt, skiftevis fastholdende glasobjekterne og skiftevis spirallerende i alle retninger. I rummets anden skulpturelle assemblage er to stole stablet oven på hinanden, bærende på en glatslebet stenskulptur i intrigante, ornamentale former. Stolene, hvorpå de håndlavede objekter hviler, aspirerer til at være af den mest generiske slags – efterligninger af stole designet til et gymnasium, venteværelse eller en offentlig kantine. Som alternativ til det traditionelle galleripodium (der igennem kunsthistorien effektivt har markeret kunstværkets afgrænsede, selvstændige status som æstetisk objekt) sikrer de næsten anonyme stole her i stedet en flydende overgang mellem skulpturens statiske krop og vores egen, organiske krop.

Udstillingens titel, Mixed Feelings, refererer til den ambivalente situation, som kunstneren selv befinder sig i. På den ene side som udøver af et håndværk, der kræver øvelse, tålmodighed og perfektion – på den anden side som kunstner i det 21. århundrede, der (post-post-post-konceptuelt) frit kan bevæge sig mellem forskellige genrer og bevidst generere dobbeltheder i værkerne: håndlavet/masseproduceret; representativt/abstrakt; tiltrækkende/frastødende… I Lyhnes univers stilles spørgsmålstegn ved smagsdommen, og vanlige hierarkier mellem kunst, design og håndværk opløses. Værkerne, der her udstilles til Lyhnes første solo-udstilling i Danmark, placerer sig således som en kile imellem forskellige verdener; et mødepunkt såvel som en fraktur.Line Lyhne (f. 1991 Aarhus, Danmark), bor og arbejder i Frankfurt am Main. Lyhne studerer i øjeblikket på Städelschule i Frankfurt am Main og har en Master of Fine Arts fra Hochschule für Bildende Künste i Hamburg. Hun har blandt andet udstillet på Kunstverein Hamburger Bahnhof, Belvedere 21 i Wien, Å+ Gallery i Berlin og senest haft sin første institutionelle soloudstilling på Nassauischer Kunstverein i Wiesbaden. Line Lyhne har desuden studeret et år på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skole for Glas og Keramik på Bornholm.Mixed Feelings er kurateret af Sofie Amalie Andersen for udstillingsstedet SOL. Udstillingen åbner lørdag den 24. september kl. 16
Herefter er udstillingen åben hver fredag mellem kl. 15-17 samt hver lørdag og søndag mellem kl. 12-15 frem til den 16. oktober.

Tak til GERNER JAHNCKE for samarbejdet med at fremstille glasværker til udstillingen.

Udstillingen er støttet af: Statens Kunstfond, Ny Carlsberg Fondet, Den Obelske Familiefond samt Møbelfabrikken i Nexø.